In memoriam dr.sc. Graham Barnes (1936-2020)

13/08/2020

 

U tuzi vas obavještavamo da je u noći sa subote na nedjelju 9. kolovoza 2020. preminuo naš

Učitelj i prijatelj,

osnivač Škole za kibernetiku i sistemsku terapiju

dr.sc. Graham Barnes

(1936-2020)

Graham Barnes živio je u Stockholmu. Prije dolaska u Švedsku, u SAD-u je osnovao i vodio Družbu za rasnu i ekonomsku jednakost te je nekoliko godina je bio na čelu Jugoistočnog Instituta. U isto je vrijeme bio pomoćni predavač na Odjelu za Psihijatriju Medicinske Škole na sveučilištu Sjeverne Karoline u Chapell Hillu.

Predavajući i nadgledajući psihoterapeute, počeo je redovito putovati u Beograd od 1979 do 1984. godine, a od 1984. do 1997. često je putovao iz Stockholma u Zagreb. Bio je gost predavač na Odsjeku za psihijatriju na Sveučilištu u Zagrebu i savjetnik za Foundation 2020 gdje je pomogao političkim, civilnim i korporacijskim vođama u organiziranju da se promovira demokracija i globalizacija u Hrvatskoj.

Osnivač je Škole za kibernetiku i sistemsku terapiju.

Kao znanstvenik, proučavao je psihopatologiju nastalu iz psihoterapije utemeljene na teorijama, za što je 2005. primio međunarodnu nagradu Eric Berne Memorial. Njegov rad povezuje psihoterapiju s kibernetikom, znanošću koja proučava komunikaciju. Rezultat tog rada je dijalogoterapija.

˝Često ljudi pitaju nas psihoterapeute, kakav si ti terapeut? Svi imamo različite stilove, ali čini se da pretpostavljamo da moramo biti terapeuti određene vrste. Kakvo je to rasipanje resursa, kakav gubitak ljudskih sposobnosti, koje kao terapeuti moramo smjestiti u male kutije sa različitim naljepnicama. Nakon što smo godinama studirali da bismo postali terapeuti, moramo postati ovaj ili onaj terapeut, umjesto da postanemo ljudski terapeut! Terapeut koji besprijekorno komunicira sa svakim pacijentom koji uđe kroz njegova vrata.˝

Bio je certificirani grupni psihoterapeut i član Američkog udruženja grupnih psihoterapeuta, član Švedskog društva za kliničku hipnozu, Društva za psihološku znanost, član Međunarodnog udruženja za transakcijsku analizu, član ˝Redecision therapy˝ udruženja i član Američkog društva za kibernetiku.

Među njegovim publikacijama su dvije knjige, jedna koju je uredio, Transakcijska analiza nakon Eric Bernea: Učenja i prakse tri škole TA (1977), a druga je zbirka eseja ˝Pravda, ljubav i mudrost: Povezivanje psihoterapije s kibernetikom drugog reda˝ (1994).

Kao što nas je i sam podučavao, njegov fizički odlazak ne znači prekid naših dijaloga, kako za nas koji smo ga osobno poznavali, tako i za sve one koji će ga tek upoznati komunicirajući s njegovim idejama koje je nesebično s nama dijelio, mijenjajući naše živote i živote budućih generacija.
Imamo još puno toga od njega učiti nastavljajući naša istraživanja.
Živjet će Graham puno dulje od njegove 130-te godine, a tu je namjeru na jednom od zadnjih seminara koji je održao u Rijeci najavio.

Zahvalni smo što je bio naš Učitelj i što je davnih osamdesetih godina prošlog stoljeća odlučio s nama istraživati ideje budućnosti.

 

Sva prava zadržana | 2024.